Otok Brac

Otok Brač

Upoznajte ljepote Brača dok uživate odmarajući u apartmanima Moj Mir

Brač je otok u Hrvatskoj u Jadranskom moru ispred Splita. S površinom od 395 km², to je najveći otok Dalmacije i treći najveći otok Jadranskog mora. Dug je oko 40 km, a širok prosječno 12 km. Najviši vrh je Vidova gora, inače i najviši vrh svih jadranskih otoka (778 m). Brač pripada najsunčanijem jadranskom području s oko 2700 sunčanih sati godišnje. Ljeti gotovo svakodnevno puše vjetar maestral te vruće ljetne dane čini ugodnima za uživanje u odmoru. Budući da na otoku nema većeg naselja ili teške industrije, zagađenja gotovo da i nema. Najveći grad je Supetar koji je ujedno trajektna luka gdje pristaje trajekt iz Splita. Trajekt također prometuje na relaciji Makarska - Sumartin. Brač je nadaleko poznat po plaži Zlatni rat u Bolu, koja je uvrštena na popis deset najljepših svjetskih plaža te je uz kamen, maslinovo ulje i skrivene uvale jedinstven simbol ovog predivnog otoka.

Zlatni rat

Zlatni rât je vjerojatno najpoznatija plaža na Jadranu, smještena na izoliranom mjestu u Bolu, na južnoj obali otoka Brača. Zbog svoje je neobičnosti i ljepote jedan od najpoznatijih simbola hrvatskog turizma. Prekrivena je finim oblucima, trokutastog oblika s vrhom ispupčenim u more koje ga zaokreće ovisno o smjeru morskih struja. Šljunčani rt (rât) dug je oko tisuću metara, te ga oplakuje čisto i prozirno more. Plaža je nastala taloženjem finog zlatnog šljunka oko podmorskog grebena pružajući se poput jezičca 500 m u more. Zbog povoljnih vjetrova, bolska plaža je omiljena među ljubiteljima jedrenja na dasci.

Udaljenost od Povlja iznosi 24 km te je idealno mjesto za jednodnevni izlet. U neposrednoj blizini plaže nalazi se veliki parking. Bol je najstariji grad otoka Brača i jedan od najpoznatijih obalnih odmorišta na Jadranu. Osim kulturnih spomenika Bol također posjeduje i brojne prirodne ljepote.

Vidova gora

Vidova gora (778 m) je najviši vrh otoka Brača, te najviši otočni vrh na cijelom Jadranu. Nalazi se na južnom dijelu otoka Brača, iznad Bola. S Vidove gore se pruža prekrasni pogled na Bol, popularnu plažu "Zlatni rat", jadransku pučinu s otocima Hvar, Vis i Šolta te planine Mosor i Biokovo, a za jako sunčanog i vedrog dana i na planinu Gargano na talijanskoj obali. Neposredno uz taj prekrasni vidikovac mogu se vidjeti ostaci drevne ilirske utvrde. Vrh je dobio ime po starohrvatskoj kapeli Sv. Vida čiji se ostaci nalaze stotinjak metara od vrha.

Vrh Vidove gore, udaljen 24 km od Povlja, moguće je posjetiti automobilom, a osvježenje potražite u obližnjem restoranu.

Zmajeva špilja

Zmajeva špilja smještena je u blizini sela Murvica, na južnim padinama Vidove gore. Ime Zmajeva špilja nastalo je zbog tajanstvenog reljefa zmaja nastalog u njoj, a bila je hram i utočište glagoljaškim svećenicima (pretpostavlja se da su oni kasnije osnovali Pustinju Blaca). Reljefi u špilji spomenik su monaškom životu glagoljaških svećenika u 15. stoljeću. Sama špilja duga je 20 metara i podijeljena u 4 prostorije. Prva je kapela posvećena Gospi. Tu su reljefi Gospe s anđelima, mjeseca, zmaja i drugi, a isklesani su u litici. Mnogi su znanstvenici pokušali objasniti značenje reljefa – većina smatra kako reljefi sadrže elemente slavenske mitologije i kršćanske ikonografije. Duhovnost ljudi koji su ovdje boravili označavala je njihovu pogansku kolijevku pomirenu s kršćanstvom.

Posjet Zmajevoj špilji moguć je samo u pratnji vodiča. Izlet traje 4 sata, a polazi se iz Murvice koja je od Povlja udaljena 33 km. Šetnja do špilje traje više od sata pa je potrebno uzeti sa sobom sportske cipele i vodu.

Pustinja Blaca

Pustinja Blaca na Braču jedinstven je spomenik u hrvatskom priobalju. Danas je dijelom muzej, a podignuta je na strmoj litici. Pustinju Blaca su osnovali glagoljaški svećenici iz Poljica koji su pobjegli na Brač pred Osmanlijama. Godine 1552. osnovana je svećenička zajednica, a 1570. godine dobili su dozvolu za podizanje samostana i crkve. Svećenici su proizvodili vino, med i druge kulture te su s vremenom postali jako moćni i bogati. Bogatstvo im je omogućilo da se bave znanošću tako da je Blaca, između ostalog, bila i svjetski poznati astronomski opservatorij. Samostan je imao i svoju tiskaru. Samostanski namještaj je jako atraktivan, a sama crkva je restaurirana u baroknom stilu. U sklopu samostana nalazi se i kolekcija oružja, starih satova i bogata knjižnica.

Izlet brodom iz Bola odvesti će Vas do plaže Blaca od koje ima 45 minuta hoda do samostana. Samostan je otvoren svakog dana osim ponedjeljka. Do samostana je moguće doći i s vrha Vidove gore.